رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: بعد از سال ۱۳۹۷ که خروج برجام اتفاق افتاد وضع مجموع عمومی اداره دولت متاثر شد ساعت ۲۳ امشب آخرین فرصت واریز وجه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران کنسرو ماهی ۱۴ درصد گران شد تغییر محدودیت سقف دارایی اشخاص در گواهی سپرده شمش نقره کندوان و هراز برفی است؛ انسداد ۳ محور فرعی افزایش مجدد قیمت لبنیات صحت دارد؟ ورود مجلس به مسدودسازی درگاه‌های پرداخت رمزارز قیمت طلا در بازار ایران اول بهمن ۱۴۰۳ / سکه در کانال ۵۷ میلیون تومان دوام نیاورد یارانه دی ماه واریز شد مهلت ۲ هفته‌ای بارگذاری یا اصلاح اطلاعات حقوق و مزایای کارکنان در سال ۱۴۰۳ معاون وزیر کار: ۳۰ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال کشور، تحصیلات متوسطه دوم ندارند شرکت گاز: مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید برزیل به گروه کشور‌های شریک بریکس پیوست شرایط دریافت درگاه پرداخت کارگزاران سکو‌های مبادله رمزارز اعلام شد پیمان پولی میان ایران و روسیه عملیاتی شد

عرضه سنگین ارز در نیما و کنترل رشد هیجانی دلار در بازار سفته‌بازی درهم‌

با افزایش تنش‌ها در منطقه، نرخ نفت و قیمت اونس طلا افزایش یافت، تقاضای درهم نیز افزایشی شد اما ‌با توجه به تعطیلی بازارهای امارات و ترکیه، معاملات امروز اغلب سفته‌بازی بود، با این حال امروز تقاضای ارز در نیما، یک‌سومِ عرضه بود و به عقیده کارشناسان با توجه به ذخایر ارزی، قدرت بازارساز در تثبیت ارز کاهش نیافته است.
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۲ - ۲۳ دی ۱۴۰۲ - 2024 January 13
کد خبر: ۲۲۳۱۹۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ دلار این روزها رفتار نوسانی به خود گرفته و از منظر تحلیلگران، دلار در حال نزدیک شدن به سقف تکنیکال خود است و در صورتی که این مقاومت شکسته شود، دلار می تواند اعداد بالاتری ببیند.

با افزایش تنش‌ها در خاورمیانه و حمله آمریکا و انگلیس به یمن، بازار ارز و سکه در پشت خط، افزایشی شدند، به عقیده کارشناسان تا قیمت دلار از محدوده 51 هزار و 800 عبور نکند، قیمت دلار می‌تواند دوباره با اصلاح به سمت حمایت 51 هزار و 200 تومان حرکت کند.

معامله‌گران می‌گویند اگر سطح تنش در خاورمیانه بالا برود، می‌تواند سوخت افزایش قیمت دلار باشد. اما تجربه نشان داده بازارساز پس از هر تنش در بازار تزریق کرده و قیمت کنترل شده است.

* امروز تقاضای ارز در نیما یک‌سوم عرضه بود

‌با توجه به تعطیلی بازارهای امارات و ترکیه، معاملات امروز بیشتر احتیاطی و سفته بازی بوده است.

طبق بررسی‌ها امروز عرضه ارز در سامانه نیما تا الان ۳۰۰ میلیون دلار بوده است، تقاضا و معامله حدود ۱۲۵ میلیون دلار به‌صورت حواله بود.

‌عرضه زیاد بود اما متقاضی برای معامله وجود نداشت.

* چرا قیمت ارز صعودی شد؟

انتظارات و نقدینگی مهم‌ترین عامل اثرگذار بر بازار ارز هستند؛ قیمت دلار در صورتی که سطح ریسک‌ها و تنش‌های سیاسی و منطقه‌ای رشد قابل‌توجهی پیدا کند، می تواند صعودی شود؛ در غیر اینصورت قرار گرفتن قیمت درهم و دلار آمریکا در نزدیکی سطح مقا‌ومتی مهم می تواند دلار را به عقب برگرداند.

معامله‌گران فنی معتقدند بازار ارز در سطوح فعلی در چارت اشباع خرید و واگرایی منفی ایجاد کرده است که نشان می‌دهد قیمت دلار پتانسیل اصلاح را دارد. اما اگر درهم همچنان بر مدار افزایش باشد قیمت دلار هم هم مسیر با آن می‌شود. اولین مقاومت قیمت دلار پس از 51 هزار و 600 تومان حوالی مرز 51 هزار و 800 تومان خواهد بود.

* عوامل موثر بر رفتار بازار ارز در کوتاه‌مدت

افزایش ریسک، بازار سرمایه را می‌ترساند؛ ولی تقاضا برای دلار و طلا را افزایش می‌دهد؛ این واکنش، اولین واکنش طبیعی بازارها به ریسک در هرجای جهان است. به همین خاطر اگر ریسک جدید و مهمی شناسایی شود که بر انتظارات قدرت اثرگذاری داشته باشد می‌تواند نرخ دلار و طلا را تحت تاثیر قرار دهد.

از مواردی که می‌تواند رشد دلار را متوقف کند، نزدیکی دلار و درهم به خط مقا‌ومتی مهمی است که تا‌کنون نتوانسته‌اند بالای آن تثبیت شوند؛ به همین خاطر احتمال واکنش قدرتمند صعودی از دلار و درهم ضعیف خواهد بود، دلار چنین واکنشی به این خط مقاومتی مهم نشان ندهد، سناریوی ادامه روند افزایشی فعال نمی‌شود.

افزایش قیمت درهمی دلار در بازار

حباب درهم که به عنوان پارامتر شناسایی هیجان در بازار ارز است در طول هفته جاری افزایش پیدا کرد و از محدوده ۲۸۱ تومان در روز شنبه تا ۴۹۳ تومان در روز پنجشنبه افزایش پیدا کرد. حباب درهم از پنجم آذرماه به این سطح نرسیده بود که نشان می‌دهد هیجانات در بازار ارز در طول هفته جاری افزایشی شده است.

اگر قیمت درهم بالای 14 هزار و 150 تومان برود، قیمت دلار می‌تواند از مرز مقاومت عبور کند‌ یعنی دلار تهران و درهم امارات نزدیک خط مقا‌ومتی مهمی قرار گرفته‌اند که تا کنون نتوانسته‌اند بالای آن تثبیت شوند.

میانگین حباب درهم در بازه هفتگی به ۳۱۳ تومان رسیده است که بیشتر از میانگین ماهانه و سه‌ماهه حباب درهم است و با نوسان افزایشی به وجود آمده در هفته جاری در بازار ارز همخوانی دارد و رشد قیمت دلار را توجیه می‌کند.

مقایسه میزان حباب درهم و دلار نشان می دهد که قیمت دلار با افزایش حباب درهم، غالبا صعودی می‌شود؛ ولی حباب بالای درهم پایدار نیست و معامله‌گران از یک نقطه‌ای این اختلاف را تحمل نکرده و قیمت دلار و حباب درهم کاهش پیدا می‌کند.

از نظر تکنیکالی نیز محدوده فعلی قیمت درهم سقف خطر روند مقاومتی است که درهم تا کنون نتوانسته بود بالای آن تثبیت دهد و این مقاومت تکنیکالی ریسک خرید را بالا خواهد برد.

کارشناسان معتقد هستند افزایش قیمت درهم به علت اتفاقات منطقه موجب رشد تقاضای این ارز و به دنبال آن رشد قیمت دلار شده است، از سوی دیگر اونس جهانی و قیمت جهانی نفت هم به دنبال اتفاقات اخیر‌ رشد کرد.

* دلار حواله یا نقد، کدام یک عامل نوسان بازار ارز؟

بازدهی ارز، سکه و بورس در هفته سوم دی‌ماه مثبت شد، اگر بازدهی هفته قبل که ناشی از شوک بود را کنار بذاریم، بازار ارز ده هفته بود که رشد مثبت ثبت نکرده بود.

در مجموع برای عامل پایداری و نوسان می‌شود، دو دیدگاه در نظر گرفت. یک دیدگاه تصور می‌کند عامل نوسان از مسیر حواله‌ است. دیدگاه دوم اسکناس در تهران را عامل نوسان می داند.

دیدگاه اول به محدودیت‌هایی که در عراق اتفاق اقتاده، حرف‌هایی که درباره منابع ارزی در قطر گفته می شود و اختلالاتی که در مسیر ارز در اروپا به وجود آمده اشاره دارند.

گروه دوم اظهار می‌کنند سیاست کنترل ترازنامه در آذر ماه با یک انعطاف روبرو شده و برای همین موجب شده رشد نقدینگی زیاد شود.

* دلار هرات هم به مقاومت خورد

قیمت دلار در هرات نیز به مقاومت خود رسیده و در محدوده مهم مقاومتی 51 هزار و 800 تا 52 هزار تومان قرار گرفته است. قیمت دلار هرات پس از افزایش تا 51 هزار و 800 تومان دچار اشباع خرید شد و تا حوالی 51 هزار و 200 تومان پایین آمد.

کانال نرخ‌دهی دلار سلیمانیه که از ابتدای هفته از کار افتاده بود در روز پنجشنبه شروع به کار کرد. قیمت دلار سلیمانیه در روز جمعه 52 هزار و 130 تومان شروع به کار کرد و با افزایش در 52 هزار و 490 تومان به کار خود پایان داد. شکاف قیمت دلار در سلیمانیه و قیمت دلار هرات در روز جمعه به بیش از 800 تومان رسید.

* بازارساز می‌تواند نرخ ارز را بازهم کاهشی کند/ رشد ارز توجیه اقتصادی ندارد

کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: بازار ارز این روزها به دلیل ریسک‌های سیاسی، افزایشی شده است و این افزایش دلیل اقتصادی ندارد.

این کارشناس اقتصادی افزود: بازارساز در وضعیت خوبی قرار دارد و می‌تواند با استفاده از همان برنامه یک سال گذشته خود، روند این روزهای بازار ارز را نیز کنترل کند. دست پر بازارساز در تغییر روند بازار می تواند مثمر ثمر باشد.

وی ادامه داد: مردم باید از رفتار هیجانی در بازارهای ارز، طلا و سکه خودداری کنند، در چنین شرایطی به دلیل حضور دلالان در بازار ارز و سکه، به نظر می‌رسد ورود افراد با اطلاعات پایین، منجر به زیان آنها خواهد شد.

* روند حباب سکه صعودی شد

فعالان بازار معتقدند که در قیمت سکه امامی در معاملات نقدی امروز شنبه 23 دی ماه به دو دلیل احتمالا وارد کانال جدید شود. با این حال برخی معتقدند که بازارساز به راحتی اجازه صعود نخواهد داد. بنابر اعلام سایت اتحادیه طلا و جواهر قیمت سکه امامی در معاملات نقدی پنجشنبه هفته گذشته در مرز ۳۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان معامله شد.

اما در روز جمعه برخی از سکه‌بازان پیش‌بینی کردند این فلز گران بهای داخلی در اولین روز هفته جاری احتمالا وارد کانال ۳۲ میلیون تومان خواهد شد.

این دسته از فعالان بازار برای این پیش‌بینی خود می‌گویند به دنبال تشدید تنش‌ها در خاورمیانه قیمت طلای جهانی در روز جمعه تا ۲۰۴۹ بالا رفت و این در حالی بود که دو روز قبل اونس طلا در حدود ۲۰۳۰ دلار قرار داشت.

قیمت دلار تحت تأثیر انتظارات افزایشی شد و همین مسئله به سقف‌شکنی سکه امامی کمک کرد، رشد قیمت دلار و سقف شکنی سکه سبب رشد قیمت سکه در طول هفته جاری شد. سکه امامی در این هفته بازدهی ۴.۲ درصدی ثبت کرد.

حباب سکه امامی از ۱۸.۵ درصد در روز شنبه در یک روند صعودی به ۲۱.۸ درصد در روز پنجشنبه رسید، میانگین حباب سکه برای این هفته به ۲۰.۱۱ درصد رسید که از میانگین حباب سکه در بازه ماهانه، سه‌ماهه و شش ماهه بیشتر است و نشان‌دهنده افزایش جسارت خریداران در طول هفته است.

کمترین سطح حباب سکه در بازه شش ماهه در ششم دیماه در محدوده ۱۶.۰۴ درصد رقم خورد که تا روز پنجشنبه بیش از پنج درصد رشد کرده است و در ادامه اگر روند افزایشی دلار متوقف شود دست خریداران را برای ورود به معاملات سکه خواهد لرزاند چرا که معامله‌گران در سطوح بالای حباب سکه از ورود به بازار امتناع می‌کنند./فارس

ارسال نظر